Home

Vandaag

artikels 4
gebruikers 104
pageviews 126778

Home » 

Vier jaar Commissie-Juncker: N-VA geeft “twijfelachtig rapport “

Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker hield deze ochtend zijn laatste State of the Union. Europarlementslid Anneleen Van Bossuyt maakt de balans op van vier jaar Commissie-Juncker: “Deze Commissie heeft op verschillende punten gefaald. Europa geeft meer belastinggeld uit dan ooit, het beeld van een politieke Commissie en veel achterkamerpolitiek is alleen maar versterkt en op cruciale vlakken zoals migratie zijn er nog steeds geen sluitende maatregelen uitgewerkt. Juncker beloofde bij zijn aantreden een effectievere Europese Unie, die beter naar zijn burgers luistert. Dat is verre van het geval.”


Juncker wilde dat Europa niet meer geld zou uitgeven dan het heeft. Van Bossuyt: “Maar ondertussen worden de EU-budgetten verhoogd, zelfs wanneer een van de grootste netto bijdragers de Unie binnenkort verlaat. De Commissie probeerde zieltjes te winnen door met dure folietjes te smijten. Honderden miljoenen belastinggeld gingen naar gratis treintickets, gratis wifi en gratis musea. Met dat geld had Europa verdere stappen kunnen zetten rond het inperken van migratie, het verzekeren van onze veiligheid en het creëren van een jobvriendelijk klimaat. Zaken waar de burger wél van wakker ligt.”

De Europese Commissie is ook veel te politiek en doet graag aan achterkamerpolitiek. Van Bossuyt: “Deze Commissie is er een van twee maten en twee gewichten. Ze stelde terechte vragen over de rechtsstaat in Polen en Hongarije, maar keek halsstarrig de andere kant uit voor de schendingen van onze democratische waarden in Spanje. De benoemingssaga rond zijn rechterhand Selmayr is een duidelijke smet op zijn blazoen en heeft de geloofwaardigheid van de Commissie verder ondergraven.”

Van Bossuyt hoopt dat Juncker in zijn laatste beleidsjaar nog voluit inzet op de échte prioriteiten: de aanpak van migratie, veiligheid en jobs. “Het is hoopgevend dat Juncker vandaag bijkomende middelen voor Frontex - en dus een betere versterking van onze buitengrenzen-, Erasmus+ en onderzoek aankondigde. Ook zijn focus op Europese samenwerking rond klimaat en defensie steunen we. Multilateralisme, geen unilateralisme. Maar we verzetten ons tegen voorstellen zoals een gekwalificeerde meerderheid op het vlak van fiscaliteit en transnationale kieslijsten. Er is ook geen draagvlak voor nieuwe Europese belastingen. En Juncker zet de deur open voor nieuwe EU-lidstaten. In plaats van aan uitbreiding te denken, moet Europa voor een goede brexit-deal zorgen, in het belang van zowel Vlaanderen als het Verenigd Koninkrijk zelf.”


woensdag 12 sep 19u55
Tags: 
Gelezen: 251 | Genre: Nieuws | Prioriteit: normaal | Gezag: 0
Bron: RSW  
Rating: 
0
 
0
 

Volg ons op Facebook en Twitter