Home

Vandaag

artikels 1
gebruikers 77
pageviews 85421

Home » 

Teams 2012: Force India


Het voorbije seizoen
Degelijk. Zo kan je het afgelopen seizoen van Force India samenvatten. Net zoals in 2010 scoorde het team vorig jaar op regelmatige basis punten, maar het kon nooit voor een verrassing zorgen. Nochtans was teambaas Vijay Mallya vrij duidelijk geweest over zijn ambities in het voorjaar van 2011: bij de eerste Grand Prix van India zou er een Force India-coureur op het podium staan. Toch bleek in de loop van het seizoen dat het jonge team nog niet klaar was voor top 3-finishes en moest Mallya zich tevreden stellen met driemaal een zesde plaats: eentje voor Paul di Resta en de overige twee op naam van Adrian Sutil.
image

Over de Force India-coureurs gesproken, zij hebben er allesbehalve een slecht seizoen opzitten. Hoewel hij vijftien WK-punten minder heeft behaald dan zijn teamgenoot, heeft di Resta een ijzersterke eerste indruk nagelaten. Zijn rookie-seizoen binnen de Formule 1 was er eentje waarvan veel rijders alleen maar kunnen dromen en zijn zesde plaats in Singapore was simpelweg een puike prestatie. Zijn toekomst was dus al veilig bij het ambitieuze team, wat we dan weer niet kunnen zeggen van Adrian Sutil. Toch begon ook hij - weliswaar na een moeilijke eerste seizoenshelft - vanaf de Duitse grand prix regelmatig punten te sprokkelen wat hem een negende plaats in het rijderskampioenschap opleverde. Mocht Force India meteen vanaf Melbourne punten gepakt hebben, dan had het zelfs zonder veel moeite Renault verslagen bij de constructeurs.

De VJM05 en zijn bestuurders
Op 3 februari werd in Silverstone het gloednieuwe wapen van Force India onthuld: de VJM05. Opnieuw werd er gekozen voor de opvallende bult in de neus, die bij de VJM05 zelfs nog prominenter aanwezig leek te zijn dan bij de eerder onthulde wagens van Ferrari en Caterham. De ontwerpers hadden immers gekozen voor een erg diepe knik in de neus, waarvan het voorste gedeelte heel plat is gehouden. Voor de rest lijkt de bolide smallere sidepods te hebben dan zijn voorganger, wat een vrij compact uitzicht tot gevolg heeft. Daarnaast is de kleurstelling nog steeds gebaseerd op de Indiase vlag en heeft de Sahara Group, die sinds het najaar van 2011 mede-eigenaar van het team is, meer dan voldoende sponsorruimte gekregen op de wagen.
image

Voor 2012 heeft Vijay Mallya resoluut gekozen voor een jong en ambitieus rijdersduo, dat hopelijk de al even ambitieuze plannen van de teambaas zelf kan inlossen. Het was logisch dat Paul di Resta na een ijzersterk debuutseizoen zou aanblijven, maar de positie van Adrian Sutil stond wel al enige tijd onder druk. Hij voelde namelijk de hete adem van een andere Duitser in zijn nek en het duurde dan ook niet lang voordat Force India aankondigde dat Nico Hulkenberg in 2012 de teamgenoot van di Resta zou worden. Na zijn niet onaardig debuutseizoen in 2010 werd Hulkenberg onverwacht aan de kant geschoven door Williams, waarna hij onderdak vond bij Force India als testrijder. Toch had de 23-jarige Duitser er erg veel moeite mee dat hij geen racezitje had kunnen bemachtigen. Hij overwoog zelfs om ermee op te houden indien hij ook in 2012 geen f1-races meer mocht rijden. Gelukkig voor hem zal het dus nooit zover moeten komen.

Wat mogen we verwachten?
Force India weigert om tevreden te zijn met een plaats in het middenveld en zal in 2012 dus ook alles op alles zetten om op het podium te geraken. Met rijders als Paul di Resta en Nico Hulkenberg heeft het team alvast gekozen voor twee ambitieuze coureurs die in hun debuutseizoen een sterke indruk nalieten. Toch maken we ons één grote bedenking: heeft dit rijdersduo voldoende ervaring om dit team meteen een niveau hoger te tillen? Beide heren hebben er namelijk slechts één seizoen in de Formule 1 opzitten en zijn dus voorlopig enkel aangewezen op hun talent om goede resultaten te behalen. Hoe het ook zij, Force India heeft getoond dat het een team met lef kan zijn en het zal spannend worden of deze gok al dan niet positief uitpakt voor Vijay Mallya.

klik hier voor de teamfiche van Force India.

Lees meer »

woensdag 07 mrt 20u05
Gelezen: 91 | Genre: Blog | Prioriteit: normaal | Gezag: 0
Rating: 
0
 
0

Ons nieuws

Gelieve eerst in te loggen.

Gelijkaardige berichten: F1journaal.be

REACTIES (0)


Plaats reactie

Gebruikersnaam: Registeren
Wachtwoord: Wachtwoord vergeten?
Laat me gedurende 24 uur ingelogd blijven.
(Vink dit vakje niet aan als u gebruik maakt van een openbare of gedeelde computer.)

 
 

Volg ons op Facebook en Twitter