Home

Vandaag

artikels 3601
gebruikers 78
pageviews 37747

Home » 

PERSBERICHT - Nieuwe taalregeling hoger onderwijs goedgekeurd in commissie


21.06.2012 - 17.56u - In de commissie Onderwijs van het Vlaams parlement is het ontwerp van decreet betreffende de integratie van de academische hogeschoolopleidingen in de universiteiten goedgekeurd (stuk 1655 (2011-2012) – Nr. 1). In dat decreet zat een nieuwe taalregeling voor het hoger onderwijs vervat (Titel 2, Hoofdstuk 3). Die betekent een versoepeling van de huidige regeling in het Structuurdecreet van 2003. Die versoepeling bestaat voornamelijk uit de verruiming van de mogelijkheden om anderstalige opleidingsonderdelen en anderstalige opleidingen aan te bieden. Voor die laatste wordt tevens de equivalentieregel versoepeld, weliswaar gekoppeld aan een aantal voorwaarden, maar eveneens met de mogelijkheid om een vrijstelling van die regel te vragen.

Voor het Vlaams Belang zet de nieuwe (zeer ingewikkelde en ondoorzichtige) regelgeving de poorten open naar verdere verengelsing van het hoger onderwijs. Zo'n verengelsing bedreigt het Nederlands als academische taal en hypothekeert de democratisering van ons onderwijs. Vandaar dat wij voorstelden om de bestaande regeling in het Structuurdecreet, die een voldoende evenwicht bevat tussen het gebruik van het Nederlands als onderwijstaal en de noodzaak van het gebruik van andere talen (bijna steeds het Engels) omwille van de internationalisering, te behouden.

Onze amendementen terzake werden echter weggestemd. Enkele daarvan waren nochtans voorgesteld door het Verbond van Vlaamse Academici en het Overlegcentrum van Vlaamse Verenigingen. Onze partij betreurt vooral het feit dat ook de N-VA de breed gedragen bekommernis voor het Nederlands als onderwijstaal niet heeft willen ondersteunen, maar is gezwicht voor de druk van de universitaire instellingen om verder te kunnen verengelsen.

Onze geschiedenis is er één van strijd om in onze eigen moedertaal tot op het hoogste niveau onderwijs te krijgen. Het is bijna een wonder dat dat ons gelukt is, en niet eens zo lang geleden. Die emancipatie wordt nu meer dan ooit op de helling gezet. Onze kinderen en kleinkinderen zullen ons daar rekenschap van eisen. Het Vlaams Belang kan alvast zeggen dat het zijn plicht heeft gedaan!
Lees meer »

donderdag 21 jun 19u56
Gelezen: 130 | Genre: Nieuws | Prioriteit: normaal | Gezag: 1
Bron: Vlaams Belang  
Rating: 
0
 
0

Ons nieuws

Gelieve eerst in te loggen.

REACTIES (0)


Plaats reactie

Gebruikersnaam: Registeren
Wachtwoord: Wachtwoord vergeten?
Laat me gedurende 24 uur ingelogd blijven.
(Vink dit vakje niet aan als u gebruik maakt van een openbare of gedeelde computer.)

 
 

Volg ons op Facebook en Twitter