Home

Vandaag

artikels 1
gebruikers 105
pageviews 16952

Home » 

N-VA wil alle Brusselse topmagistraten tweetalig

 Benoeming Massart: N-VA wil in toekomst alle Brusselse topmagistraten tweetalig


“Een topmagistraat op dit niveau moet gewoon tweetalig zijn.” Kamerlid Kristien Van Vaerenbergh reageert namens de N-VA-Kamerfractie verontwaardigd op de aanstelling van de Nederlandsonkundige Massart als eerste voorzitter van het tweetalige Hof van Beroep te Brussel. De N-VA wil een aanpassing van de taalwetgeving waardoor in de toekomst alle Brusselse topmagistraten tweetalig moeten zijn.

Respect voor Nederlandstaligen

De wet voorziet een tweetaligheidsvereiste voor de procureur-generaal bij het parket, maar niet voor de eerste voorzitter van het Hof van Beroep. “Dit is onaanvaardbaar”, zegt Kristien Van Vaerenbergh, “Het Hof van Beroep is een tweetalige instantie die daarenboven de vonnissen van Nederlandstalige kamers moet beoordelen. Ook als respect naar de andere magistraten en het personeel van het hof toe.”

Foute procedure

Volgens Kamerlid Van Vaerenbergh is bij de huidige benoeming bovendien niet de correcte procedure gevolgd. De vorige, Luc Maes, was een Franstalige, dus moet de huidige in principe een Nederlandstalige zijn. Volgens Van Vaerenbergh heeft Geens de wet fout geïnterpreteerd en ten onrechte de vacature enkel voor Franstalige magistraten opengezet.

Politieke wil ontbreekt

 De N-VA vindt dat de taalwet moet worden aangepast. Minister Geens zou aangeven hiervoor open te staan, maar dit niet meer te willen aanpassen deze legislatuur. “Ondanks lopende zaken werkt de Commissie Justitie ijverig door: het is dus perfect mogelijk dit aan te passen. Blijkbaar ontbreekt bij minister Geens de politieke wil om het Brussels Hof van Beroep echt tweetalig te maken,” zegt Van Vaerenbergh.


vrijdag 22 feb 17u38
Tags: 
Gelezen: 1074 | Genre: Nieuws | Prioriteit: normaal | Gezag: 0
Bron: RSW  
Rating: 
1
 
0
 

Volg ons op Facebook en Twitter