Home

Vandaag

artikels 1
gebruikers 103
pageviews 4388

Home » 

N-VA wil Syriëstrijders in Irak laten berechten

Syriëstrijders: intrekking Belgische nationaliteit en berechting in Irak


 

“De Belgische nationaliteit is een gunst, geen verworvenheid.” Voormalig minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon herhaalde maandag in De Ochtend het N-VA-voorstel om de Belgische nationaliteit af te nemen van Belgische Syriëstrijders. Zondagavond had voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken in het VTM-nieuws dezelfde boodschap gebracht. “De terugkeer van die Syriëstrijders zal tot problemen leiden”, sprak Theo Francken. N-VA-voorzitter Bart De Wever treedt hen bij en pleit ervoor de Belgische Syriëstrijders in Irak te berechten. “De misdaden zijn daar gepleegd. Het is logisch dat ze volgens de rechtsorde van dat land worden veroordeeld.”

Drempel verhogen

De N-VA wil niet dat de Syriëstrijders naar België terugkeren. Om de drempel te verhogen, wil onze partij de Belgische nationaliteit afnemen van Syriëgangers. Kamerlid Koen Metsu heeft namens de N-VA al een tijdje een wetsvoorstel klaar om automatisch de Belgische nationaliteit af te nemen bij een veroordeling voor terrorisme. “Ik vind dat de nationaliteit moet afgenomen worden. Mensen die onze samenleving de rug toekeren, die aanslagen plegen waarbij slachtoffers vallen: ik heb daar een zeer groot probleem mee”, zei Theo Francken bij VTM.

Verantwoordelijkheid nemen

Behalve van de intrekking van de Belgische nationaliteit, is de N-VA voorstander van berechting in Irak. “Ik denk dat we Irak moeten motiveren. Ik neem aan dat ook zij vragende partij zijn om aan die mensen gerechtigheid te geven. Ik denk dat Europa ook een stuk verantwoordelijkheid moet nemen voor hun onderdanen en bijvoorbeeld kan tussenkomen in de financiering”, zegt Bart De Wever.

 


vrijdag 22 feb 17u41
Tags: 
Gelezen: 1534 | Genre: Nieuws | Prioriteit: normaal | Gezag: 0
Bron: RSW  
Rating: 
1
 
0
 

Volg ons op Facebook en Twitter