Home

Vandaag

artikels 0
gebruikers 107
pageviews 30707

Home » 

N-VA trekt naar Europese verkiezingen met ‘de nieuwe weg’

Vandaag donderdag 21 februari stelde Geert Bourgeois de lijst voor met kandidaten op de Europese lijst staan die hij zelf aanvoert. Geert Bourgeois maakt dus de overstap van het Vlaamse bestuursniveau, waar hij sinds 2014 de Vlaamse Regering leidde.


De N-VA haalde bij de vorige Europese verkiezingen vier zetels binnen, en hoopt dat aantal na 26 mei ook te behouden. In de top vier van de Europese N-VA-lijst staan zowel nieuwkomers als vrouwenrechtenactiviste Assita Kanko als bekende gezichten zoals huidig Europees Parlementslid Mark Demesmaeker en Johan Van Overtveldt, die in 2014 in het Europese halfrond als lijsttrekker werd verkozen maar nadien federaal minister van Financiën werd.

Ook Frieda Brepoels, die de lijst duwt, kent het EU-parlement goed. Ze zetelde er van 2004 tot 2013.

 Lijsttrekker Geert Bourgeois stelde op de persconferentie dat de N-VA resoluut kiest voor de nieuwe weg in Europa: “We zijn niet de partij van de kritiekloze eurofielen, maar ook niet van de populistische eurosceptici. We willen dat de EU focust op die domeinen waar ze, door haar schaalgrootte, een meerwaarde kan bieden. Samenwerken op Europees niveau waar nodig, autonomie van lidstaten waar mogelijk. De EU moet eenheid in verscheidenheid blijven bewaken.”

 Geert Bourgeois verwees nog eens naar de Catalaanse kwestie en het proces van de Catalaanse politici. “De N-VA wil een EU die de democratische grondrechten van al haar burgers verdedigt - ook van de Catalanen -  en niet alleen het staatsbelang van grote natiestaten.”

Assita Kanko, die eind vorig jaar aansloot bij de N-VA en nu de tweede plaats inneemt, verwoordde het zo: “Ik zie in Europa veel pleisterpolitiek met chronische kortzichtigheid. Zo krijgen we de problemen rond migratie, klimaat, veiligheid en welvaart niet opgelost en dreigt het populisme. Europa zal pas trots, efficiënt, daadkrachtig, welvarend en sterk worden als wij dat ook worden.”

 Johan Van Overtveldt (3de plaats) wees op de grote financiële verantwoordelijkheid van de EU. “Het is noodzakelijk dat alle EU-landen schoon schip maken in hun financiële huishouding. Men kan niet verwachten dat landen die orde op zaken stellen zomaar mee gaan opdraaien voor de risico’s in andere lidstaten.”

 Op donderdag 25 april licht de partij haar Europees programma toe.


donderdag 21 feb 17u17
Tags: 
Gelezen: 962 | Genre: Nieuws | Prioriteit: normaal | Gezag: 0
Bron: RSW  
Rating: 
0
 
0

Gerelateerde rubrieken

 

Volg ons op Facebook en Twitter