Home

Vandaag

artikels 1
gebruikers 107
pageviews 4303

Home » 

N-VA kandidaten voor Europa

 


Lijst EU-verkiezingen N-VA – biopics

 

EFFECTIEVEN

 

Geert Bourgeois - lijsttrekker

Geert Bourgeois (67) maakt de overstap van de Vlaamse Regering, die hij sinds 2014 leidde als minister-president. Daarvoor was hij minister in de Vlaamse Regering sinds 2004. In 2009 werd hij viceminister-president.

Geert stapte in 1977 in de politiek, eerst lokaal als gemeenteraadslid en schepen in zijn Izegem, daarna als Kamerlid voor de Volksunie. Na de ontbinding van deze partij richtte hij 2001 de N-VA op, waarvan hij de eerste voorzitter werd. Van 1975 tot 2003 was hij ook advocaat.

 

Assita Kanko – 2de plaats

Assita Kanko (38) is publiciste, onderneemster en vrouwenrechtenactiviste. Ze werd geboren in Burkina Faso en vestigde zich in 2004 in België. Ze kreeg bekendheid door haar strijd tegen vrouwenbesnijdenis en zetelde in de Brusselse gemeenteraad voor de MR.

In 2017 kreeg ze van de N-VA de Ebbenhouten Spoor, de onderscheiding voor verdienstelijke nieuwe Vlamingen. In 2018 sloot ze zich aan bij de N-VA, in de nasleep van de Marrakesh-crisis. Haar verhaal over de Verlichtingswaarden, integratie en emancipatie sluit volgens voorzitter Bart De Wever perfect aan bij de partij.

Johan Van Overtveldt – 3de plaats

Johan Van Overtveldt (64) is doctor in de Toegepaste Economische Wetenschappen (Universiteit Antwerpen). Nadien behaalde hij eveneens een MBA aan de KU Leuven.

Hij wisselde tussen 1978 en 2013 een journalistieke carrière bij Trends en Knack af met enkele functies in het bedrijfsleven. Sinds 2012 doceert hij deeltijds macro-economie aan de Universiteit Hasselt.

In 2013 maakte Johan de overstap naar de politiek, waarna hij begon te werken als economisch adviseur voor de N-VA. In 2014 trok hij bij de verkiezingen de Europese lijst en werd hij verkozen tot Europees Parlementslid. Bij de vorming van de federale regering later dat jaar werd Johan minister van Financiën.

 

Mark Demesmaeker – 4de plaats

Na een loopbaan in de media keerde geboren en getogen Hallenaar Mark Demesmaeker (60) in 2004 terug naar een oude liefde, de politiek. Als Vlaams Parlementslid ontpopte hij zich tot dé verdediger van onze belangen in Brussel en de Vlaamse Rand. Hij is ook een voorvechter van natuurbehoud en biodiversiteit. Sinds 1 februari 2013 is Mark Europarlementslid.

Mark houdt zich in het Europees Parlement in de eerste plaats bezig met buitenlandse kwesties en mensenrechten. In de Commissie Buitenlandse Zaken draagt hij bij aan de ontwikkeling en controle van een buitenlands beleid. Voor volkeren en regio’s in de verdrukking, over heel de wereld, vraagt Mark Europese steun en erkenning. Hij is ook plaatsvervangend lid van de commissie Milieu, Volksgezondheid en Voedselveiligheid.

 

Caroline Verdoodt – 5de plaats

Caroline Verdoodt (36) volgde de opleiding licentiaat rechten–notariaat. Als nieuwkomer werd ze bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2013 meteen verkozen als schepen van Ruimtelijke Ordening in Aalst. Ze staat vooral bekend als iemand die oplossingsgericht meedenkt om ontwikkelingen en bouwdossiers binnen de stad tot een goed einde te brengen.

Caroline is een van de grondleggers van de wederopstanding en modernisering van de stad Aalst. De kiezer beloonde haar in oktober 2018 voor haar harde werk met een tweede ambtstermijn als schepen.

 

Elisabeth Alteköster – 6de plaats

Elisabeth Alteköster (68) komt uit Keulen, Duitsland, en heeft een opleiding in economische en politieke wetenschappen aan de universiteiten van Keulen en van Berlijn.

Elisabeth leeft al 20 jaar in Brussel en was professioneel actief in verschillende functies bij de Europese inrichtingen. Zij was de voorbije 13 jaar directeur bij het Secretariaat van de Raad van de Europese Gemeenschappen.

In 2018 was zij kandidaat voor de gemeenteraadsverkiezingen op plaats 6 van Brussel-stad. Elisabeth wil een bijdrage leveren aan een versterking van de Europese Unie. Een Unie die zich weer op haar kerntaken concentreert om haar burgers beter te beschermen en een serieuze speler op wereldvlak te worden.

 

Ralph Packet – 7de plaats

De 28-jarige Ralph Packet is het jongste lid van het Europees Parlement.  Hij groeide op in de communautair onrustige Vlaamse Rand rond Brussel en woont in Tervuren. Ralph was van 2013 tot 2015 voorzitter van Jong N-VA. Hij was bij de Europese verkiezingen van 2014 derde op de opvolgerslijst. Ralph volgde hij een opleiding Digital Arts & Entertainment aan de Hogeschool West-Vlaanderen en ging aan de slag als 3D Artist bij een softwarebedrijf dat internationale CGI projecten realiseert. In november 2018 nam Ralph zijn zetel op in het Europees Parlement als vervanger van Sander Loones.

 

Lianna Mkrtchyan – 8ste plaats

Lianna Mkrtchyan (24) is geboren in Armenië en woont nu in het West-Vlaamse Menen. Ze verhuisde naar België toen ze zeven was. Momenteel is ze studente Leerkracht Lager Onderwijs. In haar vrije tijd leest en danst Lianna.

Lianna wil bewijzen dat integratie een positief verhaal is voor wie de kansen grijpt. Ze wil het levende voorbeeld zijn dat integratie mogelijk is zonder de eigen identiteit of cultuur te moeten loslaten. Ze wil zich dan ook inzetten voor een Europa waar nieuwkomers de heersende cultuur waarderen en kansen grijpen om de taal te leren, te wonen en te werken.

 

André Gantman – 9de plaats

André Gantman (69) is een geboren en getogen Antwerpenaar met een lange staat van dienst in de Antwerpse politiek en advocatuur. Hij is master in de Rechten en het Europees Recht. Als voormalig schepen van Personeelszaken ‘loodste hij de Antwerpse stadsdiensten van de Middeleeuwen naar de 21ste eeuw’ (HR Magazine, 1997). In 2012 koos hij voor de N-VA en werd hij fractieleider in de gemeenteraad. Hij is ook voorzitter van Opera Ballet Vlaanderen en de raad van bestuur van Water-Link. André schreef ook enkele boeken over het jodendom.

 

Annemie Charlier – 10de plaats

Annemie Charlier is binnen de N-VA een gevestigde waarde. Ze stond mee aan de wieg van de partij en draagt de brede Vlaamse Beweging hoog in het vaandel.

Met haar kandidatuur voor de Europese lijst wil Annemie de soevereiniteit van de regio’s hoog op de politieke agenda zetten. Annemie gaat voluit voor het eurorealisme: haalbare Europese samenwerking die door de burgers gedragen wordt.

Annemie is vierde gedeputeerde in Oost-Vlaanderen en bevoegd voor ruimtelijke planning, erfgoed en recreatiedomeinen.

 

Luk Lemmens – 11de plaats

Luk Lemmens (63) groeide op in Wilrijk, waar hij nooit is weggegaan. Vandaag woont hij met zijn echtgenote en zijn twee jongste kinderen nog steeds in het geitendistrict.

Luk Lemmens is sinds 1975 geëngageerd voor de partij in de Vlaamse en Antwerpse politiek. Na een monsterscore tijdens de provincieraadsverkiezingen vatte hij in 2018 zijn tweede legislatuur als eerste gedeputeerde van de provincie Antwerpen aan. Samen met Frieda Brepoels zet Luk Lemmens zijn ervaren schouders onder Europese lijst.

 

Frieda Brepoels - lijstduwer

Met Frieda Brepoels (64) als lijstduwer wordt een mooie cirkel rondgemaakt. Want samen met lijsttrekker Geert Bourgeois stond Frieda in 2001 mee aan de wieg van de N-VA, na een lange carrière als Volksunie-politica, zowel lokaal in Bilzen als in de provincie, de Vlaamse Raad en de Kamer.

In 2004 werd Frieda Brepoels Europees Parlementslid. In 2009 kreeg ze de MEP-award voor haar verdiensten als parlementslid rond de bevoegdheid Handel. In 2013 keerde Frieda terug naar de lokale politiek en werd ze burgemeester van Bilzen.

 

 

OPVOLGERS

 

Jeroen Overmeer – 1ste opvolger

Jeroen Overmeer (40) is een Diestenaar met Leuvense roots. Hij heeft een master in de Germaanse Taal- en Letterkunde en een postgraduaat Internationale Betrekkingen en Conflictbeheersing. Aan de Johns Hopkins University (SAIS) in Bologna studeerde hij nog International Relations, specialisatie European Studies.

Na vijf jaar woordvoerderschap voor Bart De Wever werd hij kabinetschef Algemeen Beleid bij Geert Bourgeois, vanaf 2012. Hij is ook voorzitter van het directiecomité SALK (Limburg), bestuurder bij PMV en regeringscommissaris voor de LRM (Limburgse Reconversiemaatschappij). 

 

Katrien Uyttersprot – 2de opvolger

Katrien Uyttersprot (37) werkt sinds 2007 voor de N-VA in het Europees Parlement, waar ze focust op milieubeleid.

Na haar studies Klassieke Filologie aan de UGent en Internationale Betrekkingen en Conflictbeheersing aan de KULeuven, startte Katrien in 2004 bij de Vlaamse Gemeenschapscommissie. Haar passie voor Europa bracht haar in 2006 naar het Europacollege (campus Warschau), waar ze afstudeerde als beste student.

Katrien is sinds januari 2019 voorzitter van de gemeenteraad in Meise. 

 

Matthias Storme – 3de opvolger

Matthias Storme (59) is hoogleraar in de rechten (Leuven, Antwerpen, Hasselt) en advocaat en een veelzijdig auteur van zowel wetenschappelijke als maatschappelijke boeken en bijdragen. Hij studeerde rechten en wijsbegeerte in Vlaanderen, Amerika, Italië en Duitsland en was van in zijn studententijd actief in vele verenigingen van de Vlaamse Beweging. Vele jaren heeft hij gewerkt in een netwerk van juristen aan het opstellen van betere Europese regels op het gebied van het burgerlijk en handelsrecht. In 2011 was hij een van de oprichters van het Europees Rechtsinstituut.

 

Anne Caelen – 4de opvolger

Anne Caelen (31) woont in Hasselt. Anne werkt bij de studiedienst van de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling (VDAB) als expert arbeidsmarktinfo. Haar kerntaak is het geven van arbeidsmarktinformatie en -advies op provinciaal niveau voor Limburg en op Vlaams niveau voor een aantal specifieke domeinen.

Anne deed in 2018 voor de eerste keer mee met de verkiezingen en raakte rechtstreeks verkozen in de Hasseltse gemeenteraad. Met haar steun op de Europese lijst wil Anne graag haar blik verruimen en nieuwe perspectieven ontdekken, Voor Vlaanderen, Voor Vooruitgang.

 

 

Zeger Debyser – 5de opvolger

Zeger Debyser (53) is geboren in Brugge. Hij is arts en viroloog van opleiding. Sinds 1994 woont hij in Leuven, waar hij prof is aan de KU Leuven. Ondertussen doceert hij ook aan de KULAK te Kortrijk. Zijn onderzoek naar nieuwe geneesmiddelen tegen AIDS, leukemie en mucoviscidose werd bekroond met de Gouden Erepenning van Het Vlaams Parlement.

Zeger is ook voorzitter van de Vrienden van de Abdij van ’t Park. Hij kan bogen op een grote expertise in natuur-en erfgoedbeleid. Sinds 2012 zetelt hij als gemeenteraadslid voor de N-VA, tussen 2014 en 2018 was hij fractieleider.

 

Luba Minarikova – 6de opvolger

Luba Minarikova (46) woont in Oostende met haar echtgenoot en haar dochter. Ze heeft behaalde een master Rechten en een master Economie. In het professionele leven is ze actief als juriste en als vertaler-tolk.

Luba stond vorig jaar op de N-VA-lijst bij de gemeenteraadsverkiezingen en zetelt sinds begin dit jaar als gemeenteraadslid in Oostende. Ze is ook lid van het nationale partijbestuur van de N-VA.

 

Marc Descheemaecker – lijstduwer opvolgers

Marc Descheemaecker (63) is licentiaat toegepaste economische wetenschappen en studeerde Europese Economie aan het befaamde Brugse Europacollege. Hij is onder meer voorzitter van Brussels Airport, voorzitter van De Lijn, en bestuurder en voorzitter van het auditcomité van de NMBS.

Op Europees niveau is hij bestuurder van de Europese Investeringsbank, en bestuurder bij het Europees Investeringsfonds. Bovenal... een bezorgde grootvader van vier kleinzonen, die als Antwerpenaar aanspoelde aan de Westkust.

 

 


donderdag 21 feb 17u20
Tags: 
Gelezen: 1597 | Genre: Nieuws | Prioriteit: normaal | Gezag: 0
Bron: RSW  
Rating: 
0
 
0

Gerelateerde rubrieken

 

Volg ons op Facebook en Twitter