Home

Vandaag

artikels 4
gebruikers 106
pageviews 129692

Home » 

N-VA bekritiseert Reynders' optreden in Afrika

 Afrikaanse tournee Minister Reynders: een sneer naar N-VA?


 De zesdaagse rondreis van minister Didier Reynders aan het Afrikaanse continent laat een bittere nasmaak bij N-VA-parlementsleden Peter Luykx, Karl Vanlouwe en Marc Hendrickx. Het bezoek, dat de minister langs Benin, Zuid-Afrika, Angola en Congo-Brazzaville leidde, zat namelijk vol controversiële beslissingen die de partij liever vooraf besproken ziet binnen de meerderheid. In het bijzonder een Belgische financiële bijdrage van €30 miljoen aan de omstreden Zuid-Afrikaanse landhervormingen zet kwaad bloed bij de N-VA’ers: “niet in onze naam, niet met onze steun”.

 Op maandag had Minister Reynders een ontmoeting met zijn Zuid-Afrikaanse evenknie, minister voor Buitenlandse Betrekkingen en Internationale Samenwerking Lindiwe Sisulu. Een bilaterale ontmoeting over economie, migratie, klimaat, toerisme, de regio, een partnerschap binnen de VN Veiligheidsraad, etc… zo liet de Belgische diplomatie optekenen. Maar de Zuid-Afrikaanse pers sprong een heel ander gespreksonderwerp in het oog, één van politiek gewicht in het land: Belgische steun aan het landhervormingsproces van de ANC, niet enkel inhoudelijk maar zelfs financieel.

 Vlaams N-VA parlementslid Karl Vanlouwe “Zuid-Afrika staat in 2019 voor een belangrijk verkiezingsjaar. Het almachtige ANC, geplaagd door corruptieschandalen, machtsmisbruik en slechte economische cijfers, wil dan ook haar blazoen oppoetsen. Om terug aan populariteit te winnen bij haar traditionele achterban, zetten ze in op een radicaal onteigeningsbeleid dat grote landbouwdomeinen, nu vaak nog in eigendom van blanke boeren, zal herverdelen. Het populistische haast anti-blanke karakter van deze hervormingen is de meesten niet ontgaan en roept terecht  internationaal heel wat protest op.“

 Collega Marc Hendrickx valt hem bij: “Zuid-Afrika is een Vlaams partnerland. Voor ons vormen de landhervormingen op zich geen probleem, ze kunnen zelfs een positieve rol spelen in de ontwikkeling van het land. Cruciaal is natuurlijk wel dat dit op een doordachte en respectvolle manier gebeurt. Eigendomsrechten - een hoeksteen van een stabiele samenleving - mogen niet zomaar met de voeten getreden worden, ongeacht de etnische achtergrond van de landbouwer of historische sentimenten. En bij de huidige plannen is dat juist wél het geval. We maken ons dan ook grote zorgen over de gevolgen op lange termijn voor hun economie, voedselzekerheid en de samenleving. Zuid-Afrika mag geen tweede Zimbabwe worden. Het verbaast ons dan ook als een federaal minister woordelijk geciteerd wordt als voorstander van een grootschalige onteigening zonder compensatie “

 Kamerlid Peter Luykx: “met fenomenen als de plaasmoorde, het verdringen van de unieke Afrikaner cultuur en taal, maar ook de controversiële landhervormingen brachten we vanuit N-VA Zuid-Afrika zowel Vlaams als federaal meermaals in de parlementaire en publieke aandacht. Minister Reynders en zijn kabinet wisten dus zeer goed dat de kwestie gevoelig ligt voor ons als partij en dat een beslissing als deze niet zomaar, zonder enig overleg, op onze instemming kon rekenen. Misschien vermoedde de minister dat met de gemeenteraadsverkiezingen onze aandacht wat verslapt was? Extra zout op de wonde: we vernamen ook de benoeming van nieuwe adviseurs voor economische diplomatie en de heropening van een diplomatieke post in Congo Brazzaville, waar we amper drie jaar geleden nog wegtrokken. Dit gaat niet enkel regelrecht in tegen de gemaakte afspraken, maar is wat ons betreft ook inefficiënt en ondoordacht beleid. Indien de minister denkt onze hervormingen tegen het einde van de legislatuur terug te draaien, dan zal hij nog een stevige klant aan ons hebben in het parlement.”

 

 


donderdag 13 sep 10u50
Tags: 
Gelezen: 323 | Genre: Nieuws | Prioriteit: normaal | Gezag: 0
Bron: RSW  
Rating: 
0
 
0

Gerelateerde rubrieken

 

Volg ons op Facebook en Twitter