Home

Vandaag

artikels 303
gebruikers 106
pageviews 119123

Home » 

Zo krijgt Ruisbroek de wildste dieren

In een wilde droom gaan lobbyisten op zoek naar de wildste dieren om ze een plek te geven in verwilderde Zennebeemden. Dat vraagt om diepgravende onderzoeksjournalistiek. Of om wat uitleg. Onze onderzoeksreporter ging aan de slag met de beschikbare gegevens.


Ruisbroekdroomt was het uitgangspunt. In de Zennevallei daagde zowat een jaar geleden uit het niets een Groene Jongens Droom op. Aan beide zijden van de autoweg, op het grondgebied van Beersel, Drogenbos en Sint-Pieters-Leeuw, vonden dromers alles samen 400 hectaren grond, die mogelijkerwijs in natuurgebied kan worden omgezet. Niets dat zoiets van een leien dakje loopt, maar in een mooie droom staan zelden praktische bezwaren in de weg. Deskundigen van allerlei slag kan je soms van je wildste dromen overtuigen.

Gedurfde ideeën vinden altijd fanatieke aanhangers. Geen Natuurpunters met bijen- en insectenhotels heb je nodig, geen wilgenknotters, geen maaiploegen of schaapsherders. Ga direct voor wat je zelf inspireert, het deugdelijke werk.

Zo kom je terecht bij de vzw Landschap, een natuurvereniging die geen banden heeft met Natuurpunt, maar een gezelschap van mensen die terug naar de oeroude bronnen willen. Die vzw Landschap heeft op haar beurt nauwe banden met een zustervereniging Starling die Natuurreizen organiseert en Natuurfotografie koestert. Goed bevriend ook met de NGO ‘Regionaal Landschap Kempen en Maasland’ (RLKM) . En die zijn op hun beurt, net als de vzw Landschap, geïntroduceerd in de Rewilding Europe Foundation, internationale élite waarin onder meer een Hollandse princes , Toyota Fund for Europe , het Prince Albert II of Monaco Foundation en anderen samen ijveren voor wilde koeien, bizons, bevers en oerpaarden in 10 wilde natuurgebieden van elk minimum 100.000 hectare in diverse delen van Europa. Zetel Nijmegen, Holland. Webstek eentalig Engels. Organiseren ook Safari's. De 400 hectaren rond de Zenne zouden een ideaal visitekaartje vormen, een stevig afgesloten model, een mini Wildlife Europe, waarvoor de Europese instellingen en hun leiders wel eens warm zouden kunnen lopen. Die koezou dan wel eens gemolken kunnen of moeten worden.

Besluit: ook de wildste jongensdromen vinden ergens een voedingsbodem.  In Lapland of Kroatië? Of in Nijmegen, The Netherlands, waar de princes hen steunen zal.

 

 


zaterdag 09 dec 18u43
Tags: 
Gelezen: 125 | Genre: Nieuws | Prioriteit: normaal | Gezag: 0
Bron: Georges Masters  
Rating: 
0
 
0
 

Volg ons op Facebook en Twitter