Home

Vandaag

artikels 2488
gebruikers 77
pageviews 57463

Home » 

Koningslied vanaf begin omstreden


Sinds de première afgelopen vrijdag was het Koningslied van John Ewbank het nationale mikpunt van kritiek.

Voor het lied had Ewbank veel BN'ers gevraagd: Guus Meeuwis, Alain Clark, Daphne Dekkers, Paul de Leeuw, Marco Borsato, Trijntje Oosterhuis, Do, Laura Jansen en nog vele anderen. Allemaal zetten zij zich in voor het lied dat heel Nederland op 30 april mee moest zingen.

Petitie

De ellende voor Ewbank begint vrijdagochtend, als het Koningslied plotseling niet meer op YouTube te beluisteren is. Veel mensen rapporteren het nummer als 'spam', waardoor de site de video tijdelijk blokkeert.

Op Twitter wordt ook forse kritiek geleverd. Nico Dijkshoorn zegt: "Ik ben voor een milde steniging van iedereen die aan deze wanstaltige troep heeft meegewerkt en nog gaat meewerken." Jochem van Gelder kan de muziek wel waarderen, maar heeft problemen met de W van Willem-rap. "De melodie, waar die ook vandaan komt, blijft prachtig. Wel jammer van het infantiele 3-vingers voor Willem gerap".

Columniste Sylvia Witteman heeft niet alleen kritiek, maar onderneemt ook actie. Na haar tweet "Gestamel van een zaal vol zwakzinnigen. Dat is ons Koningslied," begint ze een petitie tegen het lied. Duizenden Nederlanders ondertekenen de petitie.

Ook wordt er nog een Facebookpagina opgericht. 'Sorry voor het Koningslied' krijgt net als de petitie veel bijval.

'Hou je veilig'

Niet alleen BN'ers bemoeien zich met de productie van Ewbank. Half Nederland valt over het Koningslied, dat binnen de kortste tijd trending topic op Twitter wordt. Er is veel commentaar op de tekst. Regels als 'Hou je veilig' en 'De dag die je wist dat zou komen' worden belachelijk gemaakt.

Ondanks, of misschien wel dankzij alle commotie, is het Koningslied op vrijdag het meest gedownloade nummer in iTunes. Premier Rutte noemt de notering goed nieuws. Het is volgens hem een signaal dat veel Nederlanders het een mooi lied vinden. "En dat betekent dat er 99 cent per keer wordt betaald; daarvan gaat een groot deel naar het Oranjefonds."

Vrijdagavond is Ewbank samen met Marco Borsato te gast bij De Wereld Draait Door. De componist reageert op alle kritiek: "Op Twitter is altijd wel een hoop reuring, natuurlijk. Het lied ligt onder een enorm vergrootglas, dus dan kan je dat misschien ook wel verwachten." Borsato is wel geschrokken. "Ik had wel gerekend op kritiek. Alleen overvalt het je toch nog wel een beetje."

Presentator Matthijs van Nieuwkerk gaat ook in op de tekst. "De dag die je wist dat zou komen, is geen goed Nederlands." John Ewbank: "De dag waarvan je wist dat die zou komen, dat bekte niet helemaal lekker."

Zeikregen

Ook bij Pauw & Witteman aan tafel wordt felle kritiek geleverd. Neerlandicus Wim Daniëls fileert het Koningslied zin voor zin.

In het weekend gaat de kritiek onverminderd door en er komen alternatieve liedjes bovendrijven. RTL Boulevard presenteerde afgelopen week een bedanklied voor Beatrix en twee studenten uit Utrecht maakten een eigen Koningslied, dat veel kijkers op YouTube trekt.

Uiteindelijk is de maat vol voor John Ewbank. Zaterdagavond plaatst hij een bericht op Facebook waarin hij laat weten dat hij de kritiek zat is. "Ik ben zelf de enige paraplu in deze zeikregen en heb besloten dat ik mij niet op deze manier laat bejegenen."

Nieuw lied

Nu er geen Koningslied meer is, worden de namen genoemd van componisten die een nieuw lied zouden kunnen schrijven. Het gaat onder anderen om Boudewijn de Groot en Huub van der Lubbe.

Sylvia Witteman, die de petitie "Nee tegen het Koningslied" startte, twittert vanochtend: "Hee goed nieuws! En jongens: don't shoot the messenger." Wim Daniëls, die het lied in Pauw & Witteman afkraakte, kon het niet laten om ook de fouten in de statusupdate van Ewbank te benoemen. "Ewbank trekt lied terug met brief waarin 5 taalfouten staan (oa geblocked= geblockt). Verwensingen aan zijn adres wel schandalig."

Lees meer »

zondag 21 apr 11u29
Gelezen: 158 | Genre: Nieuws | Prioriteit: normaal | Gezag: 8
Bron: Nosjournaal.nl  
Rating: 
0
 
0

Ons nieuws

Gelieve eerst in te loggen.

REACTIES (0)


Plaats reactie

Gebruikersnaam: Registeren
Wachtwoord: Wachtwoord vergeten?
Laat me gedurende 24 uur ingelogd blijven.
(Vink dit vakje niet aan als u gebruik maakt van een openbare of gedeelde computer.)

 
 

Volg ons op Facebook en Twitter