Home

Vandaag

artikels 1
gebruikers 111
pageviews 4414

Home » 

Het ecorealisme van de N-VA

Op de jongste V-dag van de N-VA, zaterdag 23 februari 2019, in Gent, sprak Anneleen Van Bossuyt, lijsttrekker van de partij in Oost-Vlaanderen, de slotbeschouwingen uit. Vooral Groen! moest het ontgelden: die partij spiegelt de mensen onrealistische en fatalistische droombeelden voor, aldus Van Bossuyt.


Hierna enkele citaten iut haar pleidooi voor "ecorealisme":

"En dat betekent ook dat wij een duidelijke keuze kunnen aanbieden over milieu en klimaat. Of wij nu met de bosbrossers of met de boeren spreken: ons verhaal is hetzelfde, onze keuzes zijn even duidelijk. En ik wil nog eens Dirk Draulans parafraseren (echt geen N-VA’er nochtans): N-VA is één van de weinige politieke partijen die zowel ecologie als economie in de vingers heeft.

Als je voor N-VA kiest, weet je dat je kiest voor een partij die consequent ijvert voor onze open ruimte, voor duurzame landbouw en voor meer bos. Een stem voor N-VA is een stem voor 10.000 hectare extra bos...

Als je voor N-VA kiest, weet je dat je kiest voor een partij met een stevig palmares in de transitie van wegwerpeconomie naar circulaire economie. Afval wordt voor ons een grondstof. Met dezelfde mentaliteit die ons tot de beste sorteerders ter wereld heeft gemaakt, gaan we verder werken. En of het nu gaat over onze chemiecluster in de haven van Antwerpen, Umicore in de Kempen of ArcelorMittal in Gent: we blijven pioniers. Niet alleen in en voor Vlaanderen, maar voor de hele wereld.

Als je voor N-VA kiest, weet je dat je kiest voor energiezekerheid. Voor betaalbare, duurzame energie, en de garantie dat het licht niet uitgaat. Want laat daarover geen enkele twijfel bestaan: de kernuitstap is de beslissing met het meeste impact op onze CO2-uitstoot en op onze energiefactuur. De discussie gaat over heel concrete dingen: het licht laten branden, de prijs betaalbaar houden, maar het is ook het vermijden van 6 miljoen ton CO2 en dat tien jaar lang. Om je een idee te geven: dat is het equivalent van alle auto’s in Vlaanderen van de baan halen. Alle personenwagens. En dat dus tien jaar lang.

Als de traditionele partijen dan denken dat we in 2025 al zonder kernenergie kunnen, dan mogen ze mij eens uitleggen hoe ze dat gaan doen. En ook voor Groen: zeg het nu eens, hoe het zit. Mevrouw Almaci: de facturen gaan niet stijgen, maar wie gaat het dan betalen? Meneer Calvo: CIJFERS! Ik wil cijfers! Ik wil cijfers voor de duizenden mensen die hun brood verdienen hier in Gent dankzij ArcelorMittal. Hoe gaat onze cijferman Kristof Calvo die grote bedrijven “aanpakken”?

Ik wil cijfers voor de bijna 600.000 Vlaamse gezinnen die verwarmen met stookolie en die u nu 1 miljard extra belastingen wil laten betalen. Mevrouw Almaci, hoe gaan die mensen dat betalen?! Ik wil cijfers voor de  6 miljoen Vlamingen die vandaag al een veel te hoge energiefactuur betalen. Geef ons duidelijkheid over de factuur van de kernuitstap. Want de bevoegde minister mag er nog zoveel mist over spuien: dat zal geen vijftien euro per gezin zijn, maar een factuur van 9 miljard, meer dan anderhalve keer de Turteltaks voor elk gezin. En dat om méér CO2 uit te stoten.

Dus vrienden van Groen, dat kan niet alleen anders, het kan ook beter. Wat is jullie prioriteit?! Onrealistische gedragsveranderingen en achteruitgang, door taksen en dogma’s. Of optimisme en vooruitgang, door technologie, menselijk vernuft en kostenefficiënte maatregelen.

Stop met die fixatie op taksen en begin met toe te geven dat de taxshift die wij gedaan een groene taxshift is. Er is geen enkel land dat door taksen te heffen welvarend wordt en we gaan het klimaat zeker niet redden door een aanslag te plegen op de koopkracht van de gewone mensen.

Stop met dat vijanddenken over de bedrijven. Nu hebben we zelfs vakbonden die voor het klimaat staken. Willen we nu echt alle bedrijven wegpesten? Denken we nu echt dat ze het in China properder gaan produceren dan hier?

Stop met uw dogmatisme over technologie. Niet alleen tegen de nucleaire technologie, die zorgt voor betrouwbare en betaalbare energie.

Maar ook tegen biotechnologie. Want we gaan onze inspanningen óók op klimaatadaptatie moeten richten, óók op andere ecologische doelstellingen. Met biotechnologie garanderen we voedselzekerheid, in extremere omstandigheden met grotere droogte of meer neerslag. We zorgen dat meer natuur gevrijwaard kan blijven.

En ook tegen de technologieën van de grote boosdoener Arcelor Mittal. De uitstoot per ton staal dat we hier in Gent produceren ligt 20 procent lager dan in de gemiddelde Europese fabriek en 33% lager dan het wereldgemiddelde. Niet alleen werken we hier aan een koolstofneutraal productieproces, er wordt hier staal ontwikkeld dat alle wagens lichter en dus ecologischer zal maken. In 2021 gaat een project van start om jaarlijks 80 miljoen liter biobenzine te winnen uit de gassen die uit de hoogovens komen. Dat ene project is het equivalent van 100.000 wagens die van een verbrandingsmotor naar een elektrische motor overschakelen..." h


zaterdag 23 feb 18u17
Tags: 
Gelezen: 1249 | Genre: Nieuws | Prioriteit: normaal | Gezag: 0
Bron: RSW  
Rating: 
0
 
0
 

Volg ons op Facebook en Twitter