Home

Vandaag

artikels 838
gebruikers 76
pageviews 38327

Home » 

Consumentenbond waarschuwt voor nieuwe meester-oplichter in reissector


www.expertreizen.nl : de website van meester-oplichter Patrick VosWie een reis wil boeken op internet moet volgens de Consumentenbond en de website Opgelicht-op-internet.nl extra opletten voor expertreizen.nl, expertcruises.nl, expertvakanties.nl, swr-online.nl en voor de man achter al die reiswebsites, ene P.J.H.P. Vos. Er worden op die websites ook twee reizen naar Zuid-Afrika voorgesteld (verder meer daarover). Patrick Vos, 51 jaar, is niet aan zijn proefstuk toe als het om oplichting gaat. Hij 'scoorde' volgens Opgelicht-op-internet.nl eerder al door de verkoop van Uggs schoenen via Marktplaats.nl (die dure Uggs schoenen werden volgens de website opgelicht-op-internet.nl nadien niet geleverd) en door geld te vragen voor bouwadviezen (die bouwadviezen werden volgens opgelicht-op-internet.nl nadien niet geleverd). Mijnheer Vos is soms te bereiken via zijn mobiel 06-nummer, maar het liefst heeft hij dat klanten hem bellen op zijn duur 087-nummer: dat brengt namelijk ook al op, o.a. omdat de beller dan betaalt voor de doorschakeling naar een mobiel nummer. Het adres dat Patrick Vos opgeeft is een postverzameladres: een business center waar je in ruil voor 63 Euro per maand een virtueel kantoor kan huren. Letterlijk zelfs. Via zijn website Expert Cruises verkoopt Patrick Vos reizen en cruises die hij wellicht niet inkoopt. In het begin ronselde hij klanten via advertenties in De Telegraaf. "Maar die advertenties werden niet betaald", schrijft Reisburoactueel.nl.


Een oplettende surfer zou al argwaan moeten krijgen als hij nergens een deftig bezoekadres ziet staan en als hij leest dat Expert Cruises voor een bridge cruise een prijzenpot van maar liefst 5.000 Euro voorziet. SWR - Stichting Waarborgfonds Reisgelden : het niet-bestaande reisgelden-fonds van Expert Reizen (NL)En voor zijn casino cruise is Patrick Vos nog guller: dan stelt Expert Cruises zelfs 500.000 Euro ter beschikking. De wonderen zijn blijkbaar de wereld nog niet uit... Nieuw aan de oplichting van Patrick Vos is dat hij de eerste oplichter in de reissector is die uitpakt met een onbestaand garantiefonds (zie foto). Expert Reizen is namelijk naar eigen zeggen aangesloten bij SWR.nl, Stichting Waarborgfonds Reizen, swr-online.nl. Expert Reizen is overigens het enige SWR-lid... SWR probeert hier klanten te misleiden met naamsverwarring met SGR.nl, Stichting Garantiefonds Reisgelden, het bona fide waarborgfonds waarbij bijna alle Nederlandse reisorganisaties zijn aangesloten.


Expert Reizen biedt momenteel twee reizen naar Zuid-Afrika aan: een 15-daagse reis en een een 22-daagse reis. Het programma van die twee groepsreizen is echt te gek voor woorden en niet realiseerbaar (tenzij met een privé-jet): eerst is er een 3-daags verblijf in Johannesburg, Sandton, met uitstap naar het Krugerpark en de Tafelberg. Heel vreemd, want het Krugerpark ligt op 500 km van Johannesburg en de Tafelberg in Kaapstad ligt op 1.400 km vliegen van Johannesburg... De bezoeken aan het Krugerpark en de Tafelberg worden overigens voorgesteld als deel van een begeleide rondreis, zonder verdere details. Na die 'rondreis' volgt een transfer naar Pietermaritzburg (500 km overland vanuit Johannesburg) voor een tweedaags verblijf in een Spa & Health Lodge. En dan de climax: een vlucht van Karkloof Spa naar Nairobi (Kenia), voor een 7-daagse safari bij de Masai. Praktisch betekent zo'n vlucht van Pietermaritzburg naar de Masai Mara: eerst een binnenlandse vlucht van Pietermaritzburg naar Johannesburg, dan een overnachting aan de luchthaven - dan een internationale vlucht van Johannesburg naar Nairobi - dan een regionale vlucht van Nairobi naar Masai Mara - dan een transfer naar de lodge. Te gek voor woorden: Expert Reizen doet dat blijkbaar allemaal op een halve dag. En voor wie nu nog twijfelt: er moet geen toeslag betaald worden voor een single-kamer. Dat kan uiteraard niet, want we kennen de hotels waar overnacht wordt: die vragen alle een single-toeslag. Bovendien wordt de reis voorgesteld als een groepsreis met "huurauto inbegrepen". Ook dat kan natuurlijk niet: ofwel is het een groepsreis, ofwel is het een individuele reis met huurauto. De prijs is in elk geval onklopbaar: 2.250 Euro, excursies inbegrepen, voor de 15 dagen. Wie zo'n rondreis laat uitstippelen bij een Afrika-specialist zal al gauw aan 5.000 Euro zitten. Alhoewel: geen enkele Zuid-Afrika-specialist zal zo'n programma op maat samenstellen want inhoudelijk is het programma pure waanzin. Vanuit Johannesburg jan je echt niet even over en weer naar het Krugerpark - laat staan op daguitstap naar de Tafelberg in Kaapstad, 1.400 km verder. Een combinatie van het Zuid-Afrikaans Krugerpark met het Keniaans Masai Mara park is trouwens ook iets dat we nog nooit voorheen in een ander reisprogramma gezien hebben. En om vanuit Johannesburg 500 km te rijden om ergens twee dagen in een Health Spa te gaan uitrusten is ook niet echt origineel... Kortom, met dit reisaanbod is er een derde categorie Nederlandse reisspecialisten voor Zuid-Afrika bijgekomen:
1. De bona fide reisorganisatoren die volledig in orde zijn met alle vergunningen en verzekeringen.
2. de malafide reisorganisatoren die niét in orde zijn met de verplichte verzekering maar die desondanks toch kwalitatief een goed reisaanbod hebben. Toch blijven het illegalen, want zowel de Nederlandse reiswetgeving als de Europese wetgeving maken een verzekering tegen faillissement verplicht. Bovendien kunnen ze zich, als niet-verzekerde reisorganisator, niet aansluitend bij de beroepsvereniging ANVR.nl. Onderaan dit artikel vind je een link naar onze specifieke waarschuwing hiervoor.
3. Oplichters die niét in orde zijn met de verplichte verzekering en die een absurde en virtuele reis voorstellen die door zijn lage prijs wellicht toch een aantal slachtoffers zal verleiden.


Opvallend en storend aan heel het verhaal is dat de eerste waarschuwing op internet al dateert van 8 maart 2011: toen heeft de Nederlandse website Opgelicht op Internet een eerste keer gewaarschuwd voor Patrick Vos en Expert Reizen. Toch duurde het tot vorige week voor de Consumentenbond de oplichting bevestigde en een waarschuwing uitstuurde. Stichting Garantiefonds Reisgelden heeft eind vorige week aan de rechter via een kortgeding gevraagd dat Patrick Vos verplicht wordt om binnen de week (...) het logo en de naam van zijn SWR van al zijn websites te halen omdat die te verwarrend zijn met het logo en de naam van SGR. Volgens SGR-directeur Erik Jan Reuver is Patrick Vos overigens zowel voorzitter, secretaris als penningmeester van het pseudo-fonds SWR. Juridisch schijnt er alvast wat schot in de zaak te komen: zo heeft de Nederlandse domeinbeheerder SIDN de domeinnaam Expertreizen.nl in quarantaine gezet. Expertcruises is evenwel nog gewoon online. Toch zal het niet lang meer duren eer de eerste klanten effectief vaststellen dat ze opgelicht zijn, nl. als ze hun reisdocumenten inderdaad niet krijgen. We kunnen ze alvast al meedelen dat ze dan ook klacht moeten indienen wegens overtreding van 7:512 B.W. = de Nederlandse wet die verplicht dat reisorganisatoren een verplichte verzekering tegen faillissementen hebben.


Meer informatie - links - bronnen :  • Op zijn website expertvakanties.nl vermeldt Patrick Vos een inschrijvingsnummer bij de KvK: KVK 01177592. Dat is het nummer van All-Finance Service uit Franeker, maar de KvK meldt voor Allfinance Service als status: Uitgeschreven uit het Handelsregister. Er is nog wel een inschrijving actief voor Expert Reizen zelf, maar wie verder googelt op dat adres in Den Haag ziet dat het een kantorencomplex en dienstencentrum is.

  • De tekst die andere reisbureaus moet aansporen om aan te sluiten bij het nieuwe SWR is dermate lachwekkend dat we die graag vermelden: quote: "Alle reisaanbieders zijn wettelijk verplicht hun klanten schadeloos te stellen bij financieel onvermogen. Dit staat in 7:512 B.W. U als reisaanbieder moet dus aantoonbaar maatregelen nemen om uw klanten te beschermen. Dit kan door lid te worden van SGR, u bij een verzekeringsmaatschappij te verzekeren. Een andere mogelijkheid is deelnemer te worden van Stichting Waarborgfonds Reisgelden. U kunt makkelijk deelnemer worden van SWR mits u bonafide bent en de belangen van uw klanten hoog in het vaandel heeft staan. Daarnaast bent u bij deelname ook verlost van aanmaningen van de Consumenten Autoriteit" (einde quote). Voor alle duidelijkheid: een waarborgfonds wordt door de overheid gecontroleerd en moet over voldoende financiële middelen beschikken om de risico's van alle aangesloten leden te dekken, via rechtstreekse dekking of via herverzekering. Voor België moet zo'n fonds bv. over min. 2,5 miljoen Euro reserve beschikken. Het fonds is bovendien wettelijk verplicht om alle informatie over zichzelf te vermelden (zoals samenstelling RvB, beschikbaar kapitaal, enz) - iets wat het SWR van Patrick Vos niet doet.

  • Wie het nog niet gelooft moet even op expertcruises.nl/page3.php de Algemene Voorwaarden bekijken (zet www voor die domeinnaam). Daar staat o.a. dit (letterlijk): "Expert Cruises is lid van Stichting Waarborgfonds Reisgelden en waar van toepassing zijn de voorwaarden van deze Stichting van toepassing. Lidmaatschap is te controleren op www.swr.nl". De man die stichter, voorzitter, penningmeester en secretaris van SWR is vermeldt hier een verkeerde website, nl. die van de bona fide Stichting Carion (actief in maatschappelijk werk). De pseudo-website van het (onbestaande) waarborgfonds SWR is swr-fonds.nl. Maar doe geen moeite: die site is al dagen offline.

  • Waarschuwing van de Consumentenbond

  • Waarschuwing op de Reiskrant / De Telegraaf

  • Waarschuwing op Opgelicht-op-internet.nl

  • Waarschuwing op Wereldwijzer Reisforum

  • Waarschuwing van ReisburoActueel.nl

  • Wie twijfelt of zijn (Nederlandse) reisorganisatie echt bona fide is kan via de website van Stichting Garantiefonds Reisgelden het lidmaatschap van alle aangesloten leden anoniem en online controleren.


Meer informatie over de illegale reisorganisatoren op internet vind je in onze uitgebreide waarschuwing hierover.


www.expertreizen.nl : de website van meester-oplichter Patrick Vos
Boven : wie zich ondanks deze waarschuwingen toch wil laten bedriegen kan het onmogelijke programma van de Zuid-Afrika-reis van Expert Reizen bekijken via diamond-2rs4u.com/15dagenzuidelijkafrika1.html (zet net voor diamond "www." en kopieer dan de tekst naar jouw navigatiebalk).


Onder : met deze stuntelige tekst probeert SWR reisbureaus te overtuigen om aan te sluiten. Blijkbaar volstaat een verklaring op erewoord dat men bona fide is... Bij SGR.nl daarentegen,het échte Garantiefonds van de Nederlandse reissector, onderzoekt men vooraf de solvabiliteit van de reisonderneming en moet men een bankwaarborg stellen voor men lid kan worden.


SWR : het onbestaande Reisgeldenfonds van Expert Reizen
(bron : infozuidafrika be/nl - 17 mei 2011)

Lees meer »

dinsdag 17 mei 15u18
Rating: 
0
 
0

Ons nieuws

Gelieve eerst in te loggen.

REACTIES (0)


Plaats reactie

Gebruikersnaam: Registeren
Wachtwoord: Wachtwoord vergeten?
Laat me gedurende 24 uur ingelogd blijven.
(Vink dit vakje niet aan als u gebruik maakt van een openbare of gedeelde computer.)

 
 

Volg ons op Facebook en Twitter