Home

Vandaag

artikels 901
gebruikers 108
pageviews 178655

Baasrode

Sorteer op Desc
DatumTitelBron
08 jul 02u55Baasrode draait vierkantNieuwsblad.be
04 jul 02u55Baasrode zit met twijfelsNieuwsblad.be
30 jun 02u55'Gregory Van Impe sterke vervanger'Nieuwsblad.be
30 jun 02u55'Gregory Van Impe sterke vervanger'Nieuwsblad.be
27 jun 17u20De Eendracht heeft nieuwe dirigentNieuwsblad.be
27 jun 17u20De Eendracht heeft nieuwe dirigentGentenaar.be
16 jun 02u55'Aalst en Brussel zijn de eerste doelen'Nieuwsblad.be
16 jun 02u55'Zondag moeten we absoluut winnen'Nieuwsblad.be
13 jun 05u54Vrienden Senioren genieten van boottocht op de ...Nieuwsblad.be
13 jun 05u54Vrienden Senioren genieten van boottocht op de ...Nieuwsblad.be
09 jun 02u55'Winst in een uiterst plezante derby'Nieuwsblad.be
09 jun 02u55'Winst in een uiterst plezante derby'Nieuwsblad.be
03 jun 02u55Bekerzege voor Botterken BaasrodeNieuwsblad.be
03 jun 02u55'Opnieuw een punt dichter op de leider'Nieuwsblad.be
02 jun 02u55Noordster Dudzele: 'Apotheose van prachtseizoen'Nieuwsblad.be
1234567
 103 resultaten

Stad Baasrode

Sinds 1977 is Baasrode een dorp in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen en tevens een deelgemeente van de stad Dendermonde.
Dit charmante dorp in de Scheldevallei, met als gehuchten Vlassenbroek en Briel, grenst aan Buggenhout.

Geschiedenis

De geografische geschiedenis van Baasrorde zorgde ervoor dat dit kleine dorpje reeds in de vroege Middeleeuwen uitgroeide tot een belangrijk handelscentrum.

Mede doordat het traject Antwerpen-Baasrode in één tij kon omzeild worden, was een groot deel van de bevolking afhankelijk van de Schelde.

Na de tweede wereldoorlog werd de internationale scheepvaart belangrijker en belangrijker, met als gevolg dat er schepen met een steeds grotere tonnenmaat werden ingezet. De Baasroodse dokken waren slechts geschikt voor schepen tot 55 meter.

Uitbreiding van de Schelde was niet mogelijk, waardoor de scheepsbouwtraditie verdween.In 1986 kwam dan het definitieve einde aan een eeuwenlange scheepsbouwtraditie in Baasrode.

Boot

Museum van de Binnenscheepsvaart

Ter gelegenheid van 150 jaar België namen enkele leden van een jachtclub(Baasrode Watersport Vereniging) het initiatief om een "Museum van de Binnenscheepsvaart" op te richten.

Het museum is tot op heden ten dage gevestigd in een authentieke meesterwoning van de vroegere werfeigenaar Van Damme. Dit beschermde gebouw bezit prachtige plafondschilderingen en muurfresco's.

Men kan er niet alleen een permanente tentoonstellingen van tientallen scheepsmodellen en halfmodellen ontdekken, alsook reeks gereedschappen voor het bouwen van houten en ijzeren schepen en een uitgebreide verzameling scheepsuitrusting van de voorbije decennia.

Wat te doen?

Niet enkel scheepvaart was een belangrijk transportmiddel, maar ook Stroomspoorlijn Dendermonde-Puurs. Tot deze lijn behoort het station Baasrode-Noord, het "hoofdkwartier" van de vzw SDP (Stoomtrein Dendermonde Puurs), die de lijn beheert. Tot de dag van vandaag kan men nog altijd een verzameling van oud spoormateriaal (locomotieven, wagons en rijtuigen, signalisatie) bekijken.
Deze spoorlijn wordt niet meer gebruikt,maar zelf kan je elke 2e en 4e zondag van de maanden juli, augustus en september genieten van een 15 kilometer lange rit met een stoomtrein.
De spoorlijn 53, Station Baasrode-Zuid wordt elke weekdag gebruikt en heeft 2 spoorlijnen. Eén richting Dendermonde (deze trein rijdt verder naar Gent-Sint-Pieters) en één richting Mechelen.
Baasrode is ook gekend voor zijn prachtige wandel- en fietsroutes. Langs de dijk kan je genieten van de schoonheid van de Schelde.