Home

Vandaag

artikels 4079
gebruikers 106
pageviews 362920

Baasrode

Sorteer op Desc
DatumTitelBron
30 mei 02u55Morgen finales in DudzeleNieuwsblad.be
27 mei 02u55Galmaarden sterke tegenstreverNieuwsblad.be
27 mei 02u55'Met vijf op topniveau'Nieuwsblad.be
20 mei 02u55'Goede resultaten werken aanstekelijk'Nieuwsblad.be
19 mei 16u57Grassrootsday KFC Baasrode lokt nieuwe spelertjesNieuwsblad.be
19 mei 16u57Grassrootsday KFC Baasrode lokt nieuwe spelertjesGentenaar.be
19 mei 16u57Grassrootsday KFC Baasrode lokt nieuwe spelertjesNieuwsblad.be
19 mei 02u55'Blijven groeien is de boodschap'Nieuwsblad.be
18 mei 16u43Garageverkoop Geerstraat op PinkstermaandagNieuwsblad.be
15 mei 17u41Moving houdt opendeurdagGentenaar.be
15 mei 17u41Moving houdt opendeurdagNieuwsblad.be
15 mei 02u55Baasrode naar finaleNieuwsblad.be
12 mei 02u55'Het was een heel spannende topper'Nieuwsblad.be
09 mei 02u5509/05Nieuwsblad.be
09 mei 02u5509/05Gentenaar.be
123456
 87 resultaten

Stad Baasrode

Sinds 1977 is Baasrode een dorp in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen en tevens een deelgemeente van de stad Dendermonde.
Dit charmante dorp in de Scheldevallei, met als gehuchten Vlassenbroek en Briel, grenst aan Buggenhout.

Geschiedenis

De geografische geschiedenis van Baasrorde zorgde ervoor dat dit kleine dorpje reeds in de vroege Middeleeuwen uitgroeide tot een belangrijk handelscentrum.

Mede doordat het traject Antwerpen-Baasrode in één tij kon omzeild worden, was een groot deel van de bevolking afhankelijk van de Schelde.

Na de tweede wereldoorlog werd de internationale scheepvaart belangrijker en belangrijker, met als gevolg dat er schepen met een steeds grotere tonnenmaat werden ingezet. De Baasroodse dokken waren slechts geschikt voor schepen tot 55 meter.

Uitbreiding van de Schelde was niet mogelijk, waardoor de scheepsbouwtraditie verdween.In 1986 kwam dan het definitieve einde aan een eeuwenlange scheepsbouwtraditie in Baasrode.

Boot

Museum van de Binnenscheepsvaart

Ter gelegenheid van 150 jaar België namen enkele leden van een jachtclub(Baasrode Watersport Vereniging) het initiatief om een "Museum van de Binnenscheepsvaart" op te richten.

Het museum is tot op heden ten dage gevestigd in een authentieke meesterwoning van de vroegere werfeigenaar Van Damme. Dit beschermde gebouw bezit prachtige plafondschilderingen en muurfresco's.

Men kan er niet alleen een permanente tentoonstellingen van tientallen scheepsmodellen en halfmodellen ontdekken, alsook reeks gereedschappen voor het bouwen van houten en ijzeren schepen en een uitgebreide verzameling scheepsuitrusting van de voorbije decennia.

Wat te doen?

Niet enkel scheepvaart was een belangrijk transportmiddel, maar ook Stroomspoorlijn Dendermonde-Puurs. Tot deze lijn behoort het station Baasrode-Noord, het "hoofdkwartier" van de vzw SDP (Stoomtrein Dendermonde Puurs), die de lijn beheert. Tot de dag van vandaag kan men nog altijd een verzameling van oud spoormateriaal (locomotieven, wagons en rijtuigen, signalisatie) bekijken.
Deze spoorlijn wordt niet meer gebruikt,maar zelf kan je elke 2e en 4e zondag van de maanden juli, augustus en september genieten van een 15 kilometer lange rit met een stoomtrein.
De spoorlijn 53, Station Baasrode-Zuid wordt elke weekdag gebruikt en heeft 2 spoorlijnen. Eén richting Dendermonde (deze trein rijdt verder naar Gent-Sint-Pieters) en één richting Mechelen.
Baasrode is ook gekend voor zijn prachtige wandel- en fietsroutes. Langs de dijk kan je genieten van de schoonheid van de Schelde.