Home

Vandaag

artikels 2494
gebruikers 110
pageviews 593380

Baasrode

Sorteer op Desc
DatumTitelBron
05 mei 02u55nationale - nieuws 05/05Nieuwsblad.be
30 apr 02u55'Kadetten vormen wissel op toekomst'Nieuwsblad.be
28 apr 02u55'Eerste prijs is binnen'Nieuwsblad.be
23 apr 02u55'Timmy Joos hersteld voor de Supercup'Nieuwsblad.be
21 apr 02u55Sterk Baasrode uitgeschakeldNieuwsblad.be
14 apr 06u55Doorzichtige dug-outs tegen hangjongerenNieuwsblad.be
08 apr 06u59'Schippersdijk lijkt soms wel racebaan'Nieuwsblad.be
02 apr 03u00'Slechts waterkans op het behoud'Nieuwsblad.be
31 mrt 09u27Middenstanders drinken op de lenteNieuwsblad.be
30 mrt 03u00Hof ten Rode is groenere wijk gewordenNieuwsblad.be
26 mrt 20u30Dauwtrip Pasar succesvolGentenaar.be
26 mrt 20u30Dauwtrip Pasar succesvolNieuwsblad.be
26 mrt 20u30Dauwtrip Pasar succesvolNieuwsblad.be
26 mrt 02u55'De match was na tien minuten gespeeld'Nieuwsblad.be
19 mrt 03u00'Overal liggen diepe putten en losse tegels'Nieuwsblad.be
12345
 71 resultaten

Stad Baasrode

Sinds 1977 is Baasrode een dorp in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen en tevens een deelgemeente van de stad Dendermonde.
Dit charmante dorp in de Scheldevallei, met als gehuchten Vlassenbroek en Briel, grenst aan Buggenhout.

Geschiedenis

De geografische geschiedenis van Baasrorde zorgde ervoor dat dit kleine dorpje reeds in de vroege Middeleeuwen uitgroeide tot een belangrijk handelscentrum.

Mede doordat het traject Antwerpen-Baasrode in één tij kon omzeild worden, was een groot deel van de bevolking afhankelijk van de Schelde.

Na de tweede wereldoorlog werd de internationale scheepvaart belangrijker en belangrijker, met als gevolg dat er schepen met een steeds grotere tonnenmaat werden ingezet. De Baasroodse dokken waren slechts geschikt voor schepen tot 55 meter.

Uitbreiding van de Schelde was niet mogelijk, waardoor de scheepsbouwtraditie verdween.In 1986 kwam dan het definitieve einde aan een eeuwenlange scheepsbouwtraditie in Baasrode.

Boot

Museum van de Binnenscheepsvaart

Ter gelegenheid van 150 jaar België namen enkele leden van een jachtclub(Baasrode Watersport Vereniging) het initiatief om een "Museum van de Binnenscheepsvaart" op te richten.

Het museum is tot op heden ten dage gevestigd in een authentieke meesterwoning van de vroegere werfeigenaar Van Damme. Dit beschermde gebouw bezit prachtige plafondschilderingen en muurfresco's.

Men kan er niet alleen een permanente tentoonstellingen van tientallen scheepsmodellen en halfmodellen ontdekken, alsook reeks gereedschappen voor het bouwen van houten en ijzeren schepen en een uitgebreide verzameling scheepsuitrusting van de voorbije decennia.

Wat te doen?

Niet enkel scheepvaart was een belangrijk transportmiddel, maar ook Stroomspoorlijn Dendermonde-Puurs. Tot deze lijn behoort het station Baasrode-Noord, het "hoofdkwartier" van de vzw SDP (Stoomtrein Dendermonde Puurs), die de lijn beheert. Tot de dag van vandaag kan men nog altijd een verzameling van oud spoormateriaal (locomotieven, wagons en rijtuigen, signalisatie) bekijken.
Deze spoorlijn wordt niet meer gebruikt,maar zelf kan je elke 2e en 4e zondag van de maanden juli, augustus en september genieten van een 15 kilometer lange rit met een stoomtrein.
De spoorlijn 53, Station Baasrode-Zuid wordt elke weekdag gebruikt en heeft 2 spoorlijnen. Eén richting Dendermonde (deze trein rijdt verder naar Gent-Sint-Pieters) en één richting Mechelen.
Baasrode is ook gekend voor zijn prachtige wandel- en fietsroutes. Langs de dijk kan je genieten van de schoonheid van de Schelde.